SHH / Eudelo Dermatology Clinic

This windowless basement location aims to be soothing and delightful, with fresh colours and living walls bringing the outside in


Project Info

Client:
European Dermatology London
Architect: SHH Interior Design and Architecture
Size: 310 sq m
Duration: Six months


Words by: Emily Martin
Images by: Adam Woodwards



Commissioned by European Dermatology London (Eudelo) to create a relaxing and inviting client environment SHH has delivered a design that feels more home than clinic and a far departure from Harley Street formality.

Situated in a basement location without natural light, SHH created a natural oasis, with an exaggerated sense of entrance, incorporating the essence of relaxation and peacefulness throughout the space.

A dramatic reception doesn’t follow the typical language of a medical facility, instead aiming to ‘sooth and delight’
A dramatic reception doesn’t follow the typical language of a medical facility, instead aiming to ‘soothe and delight'

‘We wanted to create a contemporary, fresh space with a touch of elegance to make the guests feel special on arrival,’ says Neil Hogan, creative director and founder of SHH Interior Design & Architecture. ‘We started with a palette of neutral but fresh tones and added vertical gardens to create a sense of the fresh outdoors to counteract the urban location.’

Deciding not to follow the typical language of a medical facility, instead SHH Interior Design and Architecture created a new vision. Drawing on an emotional connection, the team developed a holistic design to both ‘soothe and delight.’

To visually open up the small space, floor-to-ceiling height wooden doors were custom-made and glazing panels added to bring in more light throughout. The waiting area is designed as a lounge, with a central drinks and coffee bar, and furniture for either relaxing or working on, prior to appointments.

Complying with clinic regulations, the consulting rooms are functional yet inviting, with contemporary graphic photography of flowers and fauna to create a connection between nature and medicine. The clinic includes five consulting rooms, a theatre for minor operations, back-of-house space, a skincare dispensing area, skin analysis lab and studio.

The lounge area features a central drinks and coffee bar, and furniture to help waiting patients either relax or work before their appointments
The lounge area features a central drinks and coffee bar, and furniture to help waiting patients either relax or work before their appointments

Part of the brief was to incorporate the strong Eudelo branding as part of the design. SHH incorporated subtle but powerful use of branding graphics in features and layered into the entrance front glass to make it stand out. Core to the design was the outside planting, creating a colourful and nature-inspired streetscape to fashion an oasis from the outside and a serene path into the clinic.

‘Overall the customer journey is better than we’d hoped for, bearing in mind the contrast from the urban environment,’ says Hogan. ‘The sense of oasis is excellent from the first glimpse and builds all the way through the journey from entry to waiting lounge.’

Key Suppliers

Furniture
Hay
Vitra
Muuto
Andreu World
Normann Copenhagen

Lighting
Artemide
Vibia

Tile
Solus Ceramics

Flooring
Bolon





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial