Architects Office - 'A Spatial Stimuli'

An Architects Office has been thoughtfully and artistically designed to create a vision of 'Spatial Stimuli'.

Companay Name: Creative Designer [CDA]

How were you commissioned?:  
Architect Ravideep Singh from our team was chosen to render the space with a futuristic and a thoughtful spatial upheaval on account of his vision of 'Spatial Stimuli' for an Architect's office.

What was the brief from the client and how much were they involved?:    
This project was unique in the sense it was designed for us architects and had a phenomenological perspective that fosters creativity and inspiration amongst its users.

How did the brief affect the materials and design choices?:    
The brief decided was to create a fine spatial setting that is extremely understated yet inspiring. This led us to the selective use of raw exposed concrete juxtaposed with natural wood.

How did your previous experience help you with this project?:    
Practising as Architects on varied scale and typologies of building for a while, we too wanted to experiment with what causes creativity and what defines the most fitting spatial setting for an architect to work in. This led us to the concept of a 'Spatial Stimuli' for an architect's office design.

Can you explain the layout of the project:    
Tracking the customary movement of the various end users in the space helped devise the zoning of functions on the floor plan. The entrance wait orients the visitor directly into the meeting room without protruding into the privacy of studio space. The director cabin sits far back in the South-western corner, allowing for a potential, central studio zone to exuberate energy into the entire space, making it the iso-centre of the office. This is surrounded by an open loop diverging along the East orientation, housing staff workstations. To further accentuate the experience, The table loop pulls up like a cloth along an axis, allowing people to walk around under it. The very move of passing through a flexible loop is meta-physically symbolised with enlightenment, which is supposed to happen through a small design library housed underneath. This visual axis extends in to the entrance wait via a thin linear puncture in the wall, creating a seamless coherent vista.

What problems or challenges did you face?:    
The challenge is this project was to maintain an equilibrium between understatement with a stimulating vibe of inspiration. The design of this office is meant to be a juxtaposition of a raw studio with a corporate touch.

What do you feel were the most unusual design elements of the project?:  
"Curves are, in general felt to more beautiful than straight lines, They are graceful, pliable and lead to a burst of activity in the brain leading to innovation and experience" quotes a psychologist, Kate Cordon. The curved 'Enlightenment galore' is a spatial stimuli that is meant to evoke a dialogue in the user's mind. This frozen energy is made to travel further, extending across all tables, pulling up wherever required and forming a seamless virtual experience. The areas where the table loop pulls up is housed with a collection of design books below, creating multiple spots of enlightenment.

How do you think this project is pushing design forward? What makes it special?:    
An architect's office is a space that is conceived as a springboard for architectural dialogue, creativity and design. It should, hence unfold and interact in a way that its users feel connected with each other and the spatial setting around. A 2400 sq ft open, purely rectangular floor plan had immense potential to explore this aspect. There doesn't exist a perfect definition of what causes 'creativity'. However, a brief insight into human psychology and the way our minds respond to its surroundings could probably help shape the right kind of environment for an architect to work in. The entrance wait and the meeting areas are meant to be the most inviting and soothing spatial setting possible. The genuineness of raw exposed concrete all around and a seamless curved section attempts to interact with the soul. The space is further fused with energy by dint of yellow colored furniture and props. The project 'display-book' panel, each for every typology makes a statement right at the entrance along with a thin layer of moss emerging from the ceiling, where visitors can flip around pages to explore the portfolio in detail. The design of an architect's office is more of an interior 'architecture' than 'design', traversing into the phenomenology of the space. It requires the innate aura of space and the materials to interact with the people and inspire.

Suppliers:
Saint Gobain - Extra Clear glass 
Green Heart Floor - Raw exposed concrete
Dorma fittings





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial