These White Walls create mesmerising interiors for HIDE


Emerging concept-driven design studio These White Walls have designed the stunning, earthy interiors for new Mayfair restaurant, HIDE.


Enjoying expansive views across Green Park, HIDE is the newly opened fine-dining offering in the heart of Mayfair. Set over three floors, its corner site and large, floor-to-ceiling windows mean the restaurant is flooded with natural daylight, and its beautifully crafted menus offer visitors the best in food and drink selections.

Lustedgreen were responsible for HIDE’s architectural design, with Atmos Studio creating 'StairStalk' - the wild spiral staircase that connects the restaurant’s three floors. However, it was newly emerging, concept-driven design studio These White Wall who were responsible for HIDE’s intricate, detailed interiors. Founded by Rose Murray in 2017, the studio’s work fuses elements from her multidisciplinary backgrounds, as a sceneographer, stylist and designer.

HIDE is These White Walls’ first major project as a studio, having been approached by Hedonism Wines to create the interiors for their flagship restaurant – which is a joint venture with acclaimed chef, Ollie Dabbous. Taking traditional elements of domesticity and playfully reimagining them, the emerging studio has created a concept for HIDE based on the theme of ‘Dwelling’.

These White Walls have used a palette of materials that ascends with each level of the restaurant, from a deeply textured, dark basement to a light, smooth and open mezzanine. Using restrained, natural tones, the studio has created a sense of organic earthiness and subtle elegance with stonewashed plaster, tarnished brass, rustic timbers and bronze mirrors. The choices complement Chef Ollie Dabbous’ raw, botanical style of cooking and create a reflection between HIDE’s food and its interiors.

Each of the three floors - which are accessed by Atmos’ remarkable staircase - has been given its own distinct narrative. As well as this, one area of each floor features a site-specific art installation by a female artist; each artist was commissioned by Murray and given the theme of ‘HIDE-as-Hidden’. Murray says that the installations have been created with the intention that each art piece “would challenge our perception of the ordinary”.

The narrative for HIDE’s mezzanine floor, Above, focuses on ‘HIDE & Seek’. The theme is light and ethereal; bespoke light oak furnishing have been used throughout the space, and artist Rachel Dein was commissioned to hand-cast a six metre botanical plaster mural for Above’s private dining room. The mural features foraged flowers and leaves from Green Park, but if diners look closely they will see hidden trinkets scattered throughout the botanicals, each holding a deep significance for HIDE’s founders and chef.

Descending the spiral staircase to the ground floor, guests are welcomed into the main dining room – Ground - where These White Walls has created an informal space that makes references to the hearth of the restaurant, its kitchens. Darker oak furnishings made by small production British craftsmen have been used, creating naturalistic curves throughout the space. On this floor, moss artists The Clorofilas have created covered walls with compositions of funghi and lichen, set behind the disappearing mirrors in Ground’s bathrooms.

Heading further down the winding staircase into HIDE’s cool, dark basement bar – Below – diners and drinkers alike come across another beautiful bespoke piece of woodwork: a large bar made of ancient burr oak and filled with amber resign, created by Craig Narramore. Opposite the exquisite bar, original Victorian archways have been restored and lead HIDE’s extensive walk-through wine cellar.

Below also houses three private dining rooms, which each have their own name and individual style. In the middle room, known as The Reading Room, paper artist Sui Blackwell was commissioned by These White Walls to build a large story archway out of sculptures, which have been formed from the folded pages of vintage cook books and reference nature, plants and animals.

The Broken Room has been inspired by the Japanese art of Kintsugi, and the walls of the room are lined with broken ceramics from an East London pottery studio that have been delicately pieced back together. Finally, The Shadow Room is adorned by plaster Courbels inspired by the decorative fireplaces in the John Soane Museum – and these have another hidden trait. If guests look hard enough, they may even discover the Courbels’ shapes are created by the profiles of HIDE’s founders and chef.

Guaranteeing there is always something new to discover on a visit to HIDE, These White Walls have created unique interiors for all three of the restaurant’s floors, and have complemented Chef Ollie Dabbous’ delectable menu with their own unique design. Inspiring diners to look more closely at their surroundings, HIDE’s extraordinary interiors will be creating conversations for years to come.

https://www.thesewhitewalls.com/
http://85piccadilly.co.uk/

Feature image: Andrew Merredith





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial