‘The Wave’ residential complex by Henning Larsen Architects wins LEAF Award 2010


The Wave in Vejle, Denmark, a new unique housing scheme featuring sculptural and organic form, designed by Danish practice Henning Larsen Architects, has scooped the Emirates Glass LEAF Award 2010.


Designed in 2005 by Henning Larsen Architects, The Wave is distinct for its sculptural and organic forms which will become the new landmark of Vejle. With the magnificent location overlooking the promenade and the bay, the characteristic building both respects and challenges the potential of the area.

During the day, the white waves are reflected in the sea and at night the characteristic profile will look like illuminated multi-coloured mountains. The building has 140 apartments, most of them with two-storey house plan, offering panoramic views.

The Wave is inspired by the characteristics of the area - the fjord, the bridge, the town and the hills. The clear and easily recognisable signature of the building connects the residential area with the sea, the landscape and the town.

Wave-inspired residential complex ‘The Wave’ has received the LEAF Award, Residential Building of the Year 2010 in the sub-category of ‘multiple occupancy’. The award ceremony took place in a large gala in London on 10 September 2010, where architect and associate partner Søren Øllgaard from Henning Larsen Architects, received the award.

Emirates Glass LEAF Award is an international architecture award for innovative design and is awarded by Leading European Architects Forum. It has recognised innovative architectural projects with awards since 2002.








Progressive Media International Limited. Registered Office: 40-42 Hatton Garden, London, EC1N 8EB, UK.Copyright 2022, All rights reserved.