TLI house

ARCHITETTURA MATASSONI refurbished family apartment.

How were you commissioned?:
A private client came to us to obtain the project!

TLI house

What was the brief from the client and how much were they involved?:
The clients wanted to refurbish an existing apartment for their four people family. They expressed, above all, desires linked to their functional requirements. So they had needs strongly linked to the life style of a young family composed by father, mother and two children. We have had to find the manner to create three bedrooms (the main and two small bedrooms for the children), two bathrooms, one for the night area and the second, smaller, for the living area and also spaces for the necessary wardrobes and the laundry.

TLI plan

How did the brief affect the materials and design choices?:
We had not a lot of surface (around 88 square meters) and to satisfy the client's needs we have had organize the plan in a very efficient way; the night area mostly sustains the functional needs, but both we and the client wanted that the living area would be as much as possible opened.

TLI house

How did your previous experience help you with this project?:
When you have to project in difficult situation your experience as architect is very important; the possibility to think an environment and then to check the result is very important to form your own and personal concept of architecture. This generally is not easy because architecture has feedback times very very long; too much, above all in Italy! Acquire this skill is a fundamental of our job and is important above all when you have small spaces in which to work or huge dimensions and opened possibility; about the second case, it could seem an absurd but in front this total mental freedom, you risk to suffer of the " complex of the white page or of the void" and you have to impose to yourself some rules that have to come from your own experience!

TLI house

Can you explain the layout of the project:
The daily activities are not divided in a rigid way in different moments, the thought is fluid and elastic, the space's perception is continuous and dinamic, so architecture have to be fluid, without too schematisms, rigid divisions and multifunctional as much as possible.

TLI house

What problems or challenges did you face?:
To make the most of a very scarce area, without the possibility to modify the perimeter walls (the outside was untouchable because of the fact that the apartment was within a block of flats, so the exterior was a common property) and, at the same time, to satisfy the needs of a four people family group, is difficult. So the main effort of the project has been to satisfy these requirements and, at the same time, creating a contemporary environment that could stimulate a creative lifestyle despite the small surface!

TLI

What do you feel were the most unusual design elements of the project?:
Because of the limited dimensions, we have been forced to use fixed furniture elements integrated with architecture and made to measure; despite their fixed position they allow a very flexible use of the living room, considering the available surface!

TLI

How do you think this project is pushing design forward? What makes it special?:
The ceiling is the protagonist and transforms the small environment in a dynamic manner, speeding the space's flow up or slowing it, depending on the different functional situations. The artificial light becomes a way through which to sculpt architectural shape and space, emphasizing its "movements".

TLI

Suppliers:
We worked above all using KNAUF's plasterboard panels to reach the wanted architectural shape! The heating and cooling systems use technology and products by SABIANA. The kitchen is a modular industrial kitchen.

TLI





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial