Profitness Gym

Studio Ardete were commissioned as the main designer for Profitness Gym in Kurukshetra, HARYANA.

How were you commissioned?:
We were commissioned as the main designer of the project.

profitness

What was the brief from the client and how much were they involved?:
The client for the project has been a part of the fitness industry for the past 5-6 years. Being concerned about the sedentary lifestyle of everyday office goers, he developed the idea of opening a gymnasium in the city to provide its residents with a place to work out. He is himself, what one might call, a 'fitness freak' and love to be involved in high energy exercises. Profitness Gym began as a support facility for his gymnasium as more and more people began using the facility.

profitness

How did the brief affect the materials and design choices?:
The asymmetric ceiling eliminates the distinction between walls and ceiling, even moving down to morph into storages niches in the café area. In combination with wooden battens and with a background of dark grey ceiling, the white organic shapes stand out. Zigzag wooden rafters running the length of the upper floor support ropes crisscrossing across them in a grid pattern, binding the whole design together. The placement of ropes is an attempt to contrast volumes against voids.

profitness

How did your previous experience help you with this project?:
Previously done projects of gym helped us a lot in understanding the taste of the client and kind of design language which he wants.so we designed this gym in a very Rustic and modern look.which is the need of todays young generation.

profitness

Can you explain the layout of the project:
The plan is kept simple with the lower floor accommodating the reception, café and sitting area, multipurpose hall and steam, shower room. The upper floor houses weight training and cardio programs. The reception is dominated by a unique white trapezoidal ceiling that flows down to give it a background. A green wall opposite provides requisite pause for the white organic ceiling to continue further to the café. The weight training area features ropes crisscrossing across zigzag wooden rafters.

profitness

What problems or challenges did you face?:
Most of the fitness spaces are defined in a particular way, by machines they utilize and by a similar design language. The main challenge was to envision a completely new set of elements that would redefine how fitness spaces look and interact with the users. To achieve this, black mirrors were used with bright, full sized posters. The reception ceiling was given a bold organic shape that also forms the wall. On the upper floor, this was replaced by a rope grid across wooden rafter.

profitness

What do you feel were the most unusual design elements of the project?:
Spread over an area of 5000 sqft and two floors, Pro Fitness makes an impactful statement. It is a study in functional retail design that gives due importance to innovative ideas, providing an unusual, quirky result. The spaces speak a similar language whilst maintaining their individuality. White fluid roofs flow down to form walls and half walls while another area of the gym has ropes interlaced with wooden rafters as elements, successfully merging urbane with rustic, contemporary with rugged.profitness

How do you think this project is pushing design forward? What makes it special?:
Apart from various site studies and case studies, research into parametric modeling and custom made elements was also carried out to do justice to the vision for the gymnasium. Since the space was to be the largest in the area and was to deal with high energy exercises, the colour palette chosen was subtle and sophisticated. Qualitative research was preferred over a quantitative one in conjugation with internet and literature studies, giving it a distinctive look.





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial