Zaha Hadid embeds Reinhold Messner museum into the mountainside


Internationally acclaimed mountaineer Reinhold Messner opens his sixth museum with Zaha Hadid Architects


The sixth and final museum dedicated to the admirable career of Italian mountaineer Reinhold Messner opened to the public 24 July 2015.

Messner Mountain Museum (MMM) Corones is designed by Zaha Hadid Architects (with a few healthy pointers from Messner) and is set into the mountainside at the summit plateau of Plan de Corones, South Tyrol in Italy, at 2275 meters above sea level.

dfghdf

Watch how it was created in the video below:

 

Encompassing a smooth and stylish façade, the concrete structure juts out from the rock face with dramatic elegance that pays homage to its mountain setting.

Reinhold Messner was the first to climb Mount Everest, along with Peter Habeler, without supplement oxygen, in addition to being the first to ascend all 14 peaks over 8,000m above sea level - the 'eight-thousanders'. MMM Corones contains an exclusive collection of items and photos collected by Messner as a tribute to the discipline, history and traditions of mountaineering.

gvsdgvsd

Image courtesy ZHA

The museum took almost two years to be completed and Messner specified where it should emerge from the ground, provide the most stunning, panoramic views of the valley.

Messner says:

'Kronplatz offers views beyond the borders of South Tyrol to all points of the compass: from the Lienz Dolomites in the east to the Ortler in the west, from the Marmolada Glacier in the south to the Zillertal Alps in the north.'

dgfsd

Reinhold Messner at the opening.

dfgd

Zaha Hadid describes the design, below, however unfortunately she could not attend the opening.

'The idea that visitors can descend within the mountain to explore its caverns and grottos, before emerging through the mountain wall on the other side, out onto the terrace overhanging the valley far below with spectacular, panoramic views.'

fgds

sdgfsdgfsd

fhdf

sdgsd

dfgsd

dfgvd

Gross Floor Area: 1,000m²
Elevation: 2,275 m
Project Team:
Client: Skirama Kronplatz/Plan de Corones
Architect: Zaha Hadid Architects (ZHA)
Design (ZHA): Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Project Architect (ZHA): Cornelius Schlotthauer
Design Team (ZHA): Cornelius Schlotthauer, Peter Irmscher
Execution Team (ZHA): Peter Irmscher, Markus Planteu, Claudia Wulf
Structural Engineer: IPM
Mechanical Engineer & Fire Protection: Jud & Partner
Mechanical Engineer: Studio GM
Lighting Design: Zumtobel

All images courtesy Harald Wisthaler unless specified

Read more:

Upfest street art festival 2015 wrap up

Alcoholic Architecture

The space elevator

The space series: What will our homes look like on Mars?





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial



Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2019 Compelo. All rights reserved.