Third Space Islington by Universal Design Studio


Third Space was ready for something a little different and family-friendly for its sixth luxury health club in London



Project Info

Client
Third Space
thirdspace.london
Interior design
Universal Design Studio
universaldesignstudio.com
Executive architects
FDArchitecture
fdaarchitecture.co.uk
Lighting design
Illuminationworks
illuminationworks.com


 

Words by Sophie Tolhurst
Images by Jamie McGregor Smith

Third Space already has established a recognisable look and feel to its gyms: inviting its customers to ‘be extraordinary’, the gym floors are hard core, while the changing rooms are spa-worthy. It’s a formula it has tried and tested across its branches, now numbering six in London, yet when it came to designing the Islington branch, Third Space wanted something a bit different and enlisted the help of Universal Design Studio, a London-based architecture and interior design practice set up by Barber Osgerby.

Carly Sweeney, project architect and associate director at Universal Design Studio, explains that a lot of time was spent working out the offer for this particular club, because it is so different to Third Space’s other locations. The job started as far back as June 2016 with a thorough research period. This included a trip to the US to see equivalent fitness clubs, as well as extensive focus groups with locals to establish their particular needs in comparison to Third Space’s existing clientele.

Third Space‚Äôs Islington location comes with a hot yoga studioThird Space’s Islington location comes with a hot yoga studio

The biggest difference is that this was the first time Third Space had targeted families, creating its first ever ‘Little Space’. Adjacent to the main gym but accessed via its own entrance within the reception, it has separate facilities including a crèche, a play area and children’s classes. Another point of difference was in the overall colour and material palette, influenced both by the demographic and the local Georgian architecture.

The resulting design is a softer, more natural take on the Third Space brand. Although the differences are minimal they still represented a noticeable shift for the client. Sweeney explains: ‘From our angle it was like, how do we dial it down a notch – like five per cent?’ She continues: ‘You can see it in the colour of the soffit, you can see it in the graphic kind of lighting, and in some of the tones we used in the floor.’
 

The Little Space area includes a sports hallThe Little Space area includes a sports hall

From the reception you can get an idea of the gym’s offer: the natural kitchen, a large lounge area, the entrance to Little Space, and beyond these the pool – designed as the focal point of the whole gym. Wanting everything to draw towards and revolve around this space, Universal Design Studio decided to move it to the centre so you can always catch a glimpse.

Somewhat unusually, it is designed as a ‘moody, monolithic volume’ – an effect achieved by the dark walls and tinted glass surrounding the pool, which helps to reduce the ‘fish bowl’ effect for those inside it. Yet this deep, dark centre might seem more fitting when you realise the club is actually situated several floors underground. That is if you do realise it – superfast lifts conceal the depth to which you descend and artificial light wells across the space are programmed to change temperature with the time of day. For these, and the lighting across the space, Universal Design Studio worked with lighting designers Illuminationworks.

The sauna uses red cedarThe sauna uses red cedar

The space is large, coming in at 47 000 sq ft. Although there are lots of different zones to the club, the designers didn’t want to create too much variety in the palette. Three large terrazzo desks help unify the key areas, with one in the main reception, one forming the kitchen bar, and one for Little Space’s equivalent family kitchen and lounge.

The walls throughout are coloured with a concrete render called Mortex, a tactile upgrade from simply painting a wall. In addition to Ketley bricks in the reception, inspired by Islington courtyards, the desks feature dark and glossy handmade tiles by Teamwork. The large lounge area, designed to be similar to a hotel lobby in which gym users can either work or relax with a coffee, introduces warmer touches of wooden flooring and soft seating.

Universal Design Studio worked with lighting designers Illuminationworks throughout the buildingUniversal Design Studio worked with lighting designers Illuminationworks throughout the building

Various facilities double up for Little Space; not every gymming Islingtonite is a mother of a small child. There is a separate kids’ pool, lounge area, kitchen and changing areas. The same high-end palette of materials and colours is kept for the ‘family-friendly’ areas too. Through focus groups, Universal Design Studio found that even for the kids’ areas ‘a lot of it was to do with performance led fitness’, so as Sweeney explains, the company didn’t do something that was primary colours-led ‘or a bit “chi-chi”, or … condescending almost. So, actually, the look of Little Space is very similar to the main club. The material palette is almost the same, so it feels quite sophisticated for a kids’ club, but it also had to be quite robust.’

There are a few points of difference: for instance, in the family change area there is blue grouting between the tiles and smaller blue towels for children. Practical touches include lower shower fittings and a lowered hair and make-up style area for more independent children. Even the soft-play area, designed by Playzest, feels very in keeping with the overall ethos and aesthetic.

In the family change area practical touches include a lowered hair and make-up style area for more independent children
In the family change area practical touches include a lowered hair and make-up style area for more independent children

Reaching the pool, you enter the heart of this subterranean experience. This, says Sweeney, is the part of which they are most proud. In this calming hideaway, Third Space’s clients can relax post-gym, moving between a red cedar sauna, a hydrotherapy pool surrounded by some invitingly tactile 3D tiles from Teamwork, and the main pool, above which a sweeping suspended ceiling is there for you to gaze at and switch off before you return to your life – whether that be to pick up your kids, or head back to work.


Project Timeline

June 2016
Research and immersion (six weeks)

October 2016
Concept and detailed design (17 weeks)

March 2017
Technical design (10 weeks)

May 2017
Universal handover to executive architects for technical & construction

October 2018
Construction commence

January 2020
Club opened


Key Suppliers

Contractors

Main contractor & project manager
Vincent Stokes

Joinery contractor (including all marble vanity units and custom mirrors – excluding lockers and shower/WC cubicles)
West Bridgford

Little Space design & Installation
Playzest

Feature GRG Pool Ceiling
Gillespie

Textured wall finish in pool corridor & behind reception desk
Mortex

Bespoke spa & desk tiles
Teamwork

Reception brick flooring
Ketley Brick

Recycled PET acoustic Panels
De Vorm








Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2020 Compelo. All rights reserved.