Light + Tech: Changing Places


Lighting expert Jill Entwistle looks at the transformative effect of light in action, with three winning schemes in this year’s Lighting Design Awards


Light Art Project of the Year
First sunset in the pacific, Madrid
Lighting design and architecture: Clavel Arquitectos

Car parks are a byword for an especially grim kind of lighting, its function generally not so much to illuminate as to contribute to the whole malodorous, soul–sapping business of urban parking. Which is why this art project for a Madrid car park is a particular joy.

The project involved the renovation of an obsolete two–storey car park in an affluent neighbourhood of the city centre.

There were three fundamental aims: making the parking more attractive to potential clients, reducing maintenance costs, and minimising impact on the car– park operation. Light was key to achieving those goals.

‘The strategy to gather all objectives together was based on the use of light as the essential design element and the fundamental construction material,’ says Manuel Clavel–Rojo. ‘Thanks to its own non–material nature, it guarantees that the space will look changeless in future years and allowed us to unveil the existing building instead of covering it.’

Named as Light Art Project of the Year, First Sunset in the Pacific transforms a Madrid car parkNamed as Light Art Project of the Year, First Sunset in the Pacific transforms a Madrid car park

As well as being a cost–effective concept – the lighting system is used as a decorative element – it also reduces maintenance costs, as finishes don’t need to be renewed over time, he adds.

The design centres on the 16th– century Spanish explorer Vasco Núñez de Balboa, the first European to reach the Pacific Ocean, and after whom the street where the car park is located is named.

The entry comprises a tunnel of repetitive white light arches over a neutral black wall, immediately making the interior more welcome. Inside, the tunnel expands and divides, providing access to a total of 37 places on two levels.

The walls of the parking floor were stripped of their old tile cladding and the original brick exposed. The top half is lit in orange and the bottom half in blue, drawing a clear horizon line. The blue lighting, combined with the use of a same–colour epoxy coating, floods both of the highly reflective floors with the intense colour of the Pacific Ocean. When turning the car, drivers are greeted by a huge ‘sunset’, reflecting itself in the sea.

Named as Light Art Project of the Year, First Sunset in the Pacific transforms a Madrid car park

A mirrored stretch ceiling covers the last section of the central corridor, generating an optical effect that simulates a complete sun with a simple semicircular lamp.

The powerful downstand beams on thick columns have integrated linear LED strips that reinforce the geometry, provide ambient lighting and delineate backlit panels featuring narrative graphics.

Named as Light Art Project of the Year, First Sunset in the Pacific transforms a Madrid car park

The backlit panels also provide spill light on to the ceiling planes, which feature portraits of Núñez de Balboa. ‘Unnoticed and blurred from the central corridor, these images become clear from the point of view of drivers when they park, giving them the chance to make their own discovery,’ says Clavel–Rojo.

The project has been an economic as well as aesthetic success. The garage has not only become more popular among potential users, increasing direct revenues, but the space has turned into an attraction in its own right. One of the levels is rented out as an event space in the evenings when transient parking reduces. Total facility revenues have increased by 50 per cent compared to before the renovation

 


Hotel and Restaurant Project of the Year
Five Palm Jumeirah, Dubai
Lighting Design: Inverse Lighting

While it’s perhaps easier to identify the transformative effect of light on a renovation project – there is a ‘before’ with which to compare it – it is also clear when a new build has been enhanced by good lighting rather than trashed by ill–considered illumination. Lighting in either case can make or break an overall design.

The lighting scheme for the Five Palm Jumeirah is as multifacteted as the beachfront resort complex itself. Configured in a striking amphitheatre design with signature central glass cube and 60m vanishing pool, the hotel has 477 rooms and suites across 16 floors, 10 restaurants and nightlife settings, spa, beach pool, kids club, and health and wellness areas. It is the first urban resort of its kind in the region.

Where the lighting first undoubtedly comes into its own is the dramatic entrance, where the sight line inside leads to the glass cube housing an imposing illuminated artwork. The intricate wooden creation was inspired by an extraordinary conceptual juxtaposition: the Islamic pointed arch and the structure of DNA. Its construction makes it a challenging proposition to light precisely while avoiding spill and glare. Inverse carried out several mock–ups and trials before deciding to illuminate the sculpture using light sources below the floor. ‘This gives an effective three–dimensional view of the stunning structure,’ says Inverse’s Nicola Agresta.

Lighting to the exterior is designed to be subtle, complementing the architecture and landscape without compromising the requisite brightness levels on the ground.

Linear sources are concealed in the perimeter of the arch, framing the building with a glow. The palm trees alongside the pool are uplit to create a rhythm, while the pool is delineated with concealed linear LED light sources around the edge, plus a minimal number of pool lights. The low level skirting lighting was designed to frame the planters.

‘It was a significant challenge,’ says Agresta, ‘as according to the LEED requirement, the total external uplighting could not exceed five per cent of the total initial designed luminaire lumens.’

The sources selected for the interior are also mainly LED, also to meet LEED requirements. Where appropriate, there is again a high level of integration so that lighting becomes part of the fabric.

Interior design: Yabu Pushelberg; Nao Taniyama and Associates; Joyce Wang Studio; Studio Paolo Ferrari
Landscape design: Topo Design Studio
Architect: P&T Architects

 


Community and Public Realm Project of the Year
The Piece Hall, Halifax
Lighting Design: Buro Happold

The only remaining 18th–century northern hall built to support the trading of ‘pieces’ of woollen cloth, the Grade I–listed Piece Hall has been transformed into a contemporary public space for the city of Halifax. The layered lighting scheme for both the buildings and courtyard reveals and sculpts both the space and the architectural elements. The series of striking colonnades are uplit to reveal form and rhythm, while components such as the steps, water features and bespoke furniture are judiciously picked out with integrated lighting to produce a well– balanced composition.

What is effective about the design is that history is respected but doesn’t dominate the agenda – the space is welcoming not intimidating. Using cool white light within the plaza and warm for the buildings helps to reduce the scale of the plaza, making it more inviting; it also helps create a strong visual identity.

Photography: Paul WhitePhotography: Paul White

‘Piece Hall is a great example of the type of space that can be created by designing for people and not light levels at night,’ says Buro Happold associate director Laura Phillips. ‘Through the use of reflected light, careful detailing and a solid understanding of contrast, a unique human experience has been created.’

While safety and comfort were obviously important – illumination is provided where there are any changes in level – parts of the space in the centre were left intentionally dark, with only marker lights guiding a path across the flat area of the square.

The fitting was purposely chosen with an optic that, although the luminaire is flush mounted, pushes light sideways to create a glow. Using the facade as a reflector to give edges to the square and bounce light back into the walkways, also showed that the centre of the space did not need to be illuminated during normal use.

Photography: Paul WhitePhotography: Paul White

The scheme also shows understanding of scale – lighting only half of the columns provides sufficient light. ‘To light all of them would have been too costly and too energy heavy,’ says Phillips.

There were inevitable challenges to lighting such historically sensitive buildings. Fittings could not be attached to the historic facade unless there was already a cabling route, so fixing to the original building was very minimal and had to be agreed with a number of consultants. It was agreed early on that the space was to have no columns.

As well as cluttering the space, they would not have been historically appropriate for the age of the buildings, and therefore the majority of light is provided from the hard landscaping. This meant paying a lot of attention to balancing levels and contrast, and avoiding glare.

A control system allows lighting to dim, offering various scenes for temporary events, and reduces the overall energy consumption by offering a timeclock– controlled programme suitable for dusk, dawn and security.

Architect: LDN Architects
Landscape architect: Gillespies
Construction: Graham
Building services engineer: Stothers

 

 


2018 LIGHTING DESIGN AWARDS

Hotel and Restaurant Project of the Year
Winner: Five Palm Jumeirah Dubai, UAE – Inverse Lighting Design
Highly Commended: Mei Ume, London, UK – DPA Lighting Consultants
Highly Commended: V&A Members Room, London – PJC Light Studio

Leisure Project of the Year
Winner: Tiffany Gallery, New York Historical Society – DPA Lighting Consultants
Highly Commended: London Mithraeum – Tillotson Design Associates
Highly Commended: Oslo Airport, Gardermoen – Speirs + Major
Commended: Bike Square, Novartis Campus, Basel – Licht Kunst Licht

Retail Project of the Year
Winner: Balenciaga Flagship Store, Paris – Licht Kunst Licht
Highly Commended: Dolce & Gabbana, Venice Palazzo Boutique – Mindseye Lighting
Highly Commended: Pret A Manger, Victoria, London – Light IQ

Workplace Project of the Year
Winner: Bloomberg European HQ, London – Tillotson Design Associates
Highly Commended: Maggie’s Centre, Oldham – Atelier Ten
Highly Commended: Hyundai Capital Convention Hall, Seoul, Korea – KGM Architectural Lighting
Commended: Scottish Parliament Debating Chamber, Edinburgh – KSLD
Commended: Smythe Library, Tonbridge School, Kent – BDP

Heritage Project of the Year
Winner: Ulm Minster, Baden-Württember – Ingenieure Bamberger
Highly Commended: Hintze Hall, Natural History Museum, London – DHA Designs
Commended: The Winter Garden, Grand Hôtel Stockholm – ÅF Lighting

Community and Public Realm Project of the Year
Winner: The Piece Hall, Halifax, UK – BuroHappold
Highly Commended: Oxygen Park, Education City, Doha, Qatar – MBLD
Highly Commended: Bank of America Corporate Center, Charlotte, USA – Focus Lighting
Highly Commended: Story Wall Eskilstuna, Sweden – ÅF Lighting
Highly Commended: Wilkins Terrace and Lower Refectory, University College London– BDP
Highly Commended: Sea World Culture and Arts Center, Shenzen, China – Grand Sight Design International

Daylight Project of the Year
Winner: Musee d’arts de Nantes, France – Light + Air group, Max Fordham
Commended: Thaddeus Dermacare, Tuticorin, India – Locus

Integration Project of the Year
Winner: German Ivory Museum, Erbach, Germany – Licht Kunst Licht
Highly Commended: Bloomberg European HQ, London – Tillotson Design Associates, Foster + Partners
Commended: Kindai University Academic Theater, Osaka, Japan – Sirius Lighting Office

Light Art Project of the Year
Winner: First Sunset in the Pacific, Madrid, Spain – Clavel Arquitectos
Highly Commended: Concert for 3756 Light Instruments, Munich, Germany – 333
Commended: Hennessy: The Quest, Cognac, France – Arup
Commended: BioCity, Nottingham, UK – Wolfgang Buttress and BDP
Commended: Waterlicht, numerous locations, Europe – Studio Roosegaarde

Architect of the Year in association with Erco
Winner: Jean Nouvel

Lighting Design Practice of the Year
Winner: Licht Kunst Licht

Global Project of the Year
Winner: Bloomberg European HQ, London – Tillotson Design Associates

 


PRODUCTS

Architectural Luminaire Interior
Winner: Mito, Occhio
Highly Commended: Infra-Structure by Vincent Van Duysen for Flos – Atrium
Commended: Typography Lighting System – Rambuka Lighting
Commended: Ripls – Louis Poulsen

Architectural Luminaire Exterior
Winner: EcoSense RISE – EcoSense Lighting
Highly Commended: Lander– iGuzzini
Commended: 3D LED Flex 40 IP66 GNI – Radiant Architectural Lighting
Commended: Light Up Earth WW Super Comfort – iGuzzini

Product Designer of the Year
Winner: Michael Anastassiades

Supplier of the Year
Winner: Architainment
Commended: iGuzzini  





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial



Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2018 Compelo. All rights reserved.