Hexagonal housing: Hoxton Press by Karakusevic Carson Architects and David Chipperfield Architects


Karakusevic Carson Architects and David Chipperfield Architects have joined forces to create two striking towers of apartments whose private sale has helped fund the regeneration of the adjacent social and mixed tenure housing. It's an enlightened piece of community-centric redevelopment by Hackney Council


Words by Veronica Simpson

Many aspects of the two new, hexagonal residential towers jointly designed by David Chipperfield Architects (DCA) and Karakusevic Carson Architects are unusual. Sprouting between the midcentury sprawl of oblong housing blocks in Hackney, their slender outline and hexagonal geometry stands out. At 20 and 16 storeys high, they resemble two oversized connector nuts among the beige, red and grey bricks of a giant’s upturned Legobox. Their name, Hoxton Press, has a different industrial reference however, connecting back to the 19th-century Mullord Brothers Printing Press that originally occupied the site.

The towers’ conception and gestation is unusual: while collaboration is par for the course for Karakusevic Carson — 90% of whose work is public-sector residential and civic buildings — for the global, starchitect-y Chipperfield crew, not so much.

Fired twice, the same Belgian brick becomes grey on the 20-storey tower. Image Credit: Simon MengesFired twice, the same Belgian brick becomes grey on the 20-storey tower. Image Credit: Simon Menges

Most refreshingly different, however, is the fact that these two developer-built, Hoxton Press towers, amounting to 198 nicely detailed, vista-strewn, market-rate apartments, have played a vital role in making possible the demolition of 400 unfit-for-purpose 1950s council homes on the troubled Colville Estate, to allow for double the number of replacement homes — yes, they are mixed tenure, but promise to accommodate all the original council tenants in one, direct decant. It is a welcome piece of clever, council- led regeneration that allows the local authority to do right by its existing and future tenants, while retaining ownership of and control of the land. While the funding from the towers’ developer, Anthology, was critical, the company remains leaseholders on the land, with the council retaining freehold. This gives the council control over public realm and the neighbourhood’s present and future programming.

Most fascinating — as well as unusual — is that it was the existing local tenants who gave the thumbs up for these two high-rise blocks. They took a little persuading, says Karakusevic Carson’s associate director Stefan Mannewitz, who has seen the project through from inception, attending around 100 community meetings, he says, since Karakusevic Carson got involved in 2009. ‘We started out meeting the residents first and then we did the masterplan,’ he says. ‘What Hackney is doing is a new approach, different from the usual top-down — we are going the other way around.’

The size and scale of the balconies adds a whole new dimension to the open-plan living rooms. Image Credit: Peter LandersThe size and scale of the balconies adds a whole new dimension to the open-plan living rooms. Image Credit: Peter Landers

Hackney has clearly harnessed Karakusevic Carson’s intelligence and experience with housing and masterplanning, and collaborated to facilitate a more cohesive, community-centric approach. Having found a small budget to start the redevelopment, Karakusevic Carson and the Hackney regeneration team developed a phased approach to the masterplan, and focused on how to proceed not just from a masterplanning, design and resident engagement perspective but also from that of high-level financial modelling.

‘The masterplan had to be viable at every stage with an overall budget of £300m,’ says Mannewitz. ‘Early studies highlighted that in this instance a refurbishment strategy would not be possible or popular with estate residents, and the preferred route was a phase-by-phase masterplan approach to the redevelopment of the whole estate.’ Each phase had to be broadly self-funding as a result of the financial crisis at the start of the masterplan process. Due to limits on council borrowing, a number of private sale and private rent buildings had to be designed that would raise money and cross-subsidise the rebuilding of the public housing.

‘We created a phased replacement homes strategy where new homes are provided for existing residents with each new phase, going from the original 438 homes to 925 in total,’ continues Mannewitz. ‘The residents’ choice was to live in low-to-medium-rise buildings, but this would not create a high enough density for a viable masterplan.’ So in early discussions it was decided that two taller buildings located mainly on the former estate car park and bin stores would be delivered for market sale to help pay for the lower-rise buildings across the wider site.

The faceted form provides dual aspect views for each apartment. Image Credit: Peter LandersThe faceted form provides dual aspect views for each apartment. Image Credit: Peter Landers

‘This decision was taken with the full support of the residents steering group and wider estate residents,’ says Mannewitz. ‘We have discussed with residents at each major design stage, from the outward appearance of the tall buildings to the design and specifications of the lower-rise buildings to ensure the homes built are aligned with their expectations.’ Having won planning permission for the whole scheme in 2012, then won the competitions to design the actual housing for phases one and two, Karakusevic Carson invited DCA to join them in pitching for the design of this third, most financially sensitive element — the towers — in order to bring the necessary starchitect allure for sales and marketing.

So what are the new towers like? They are certainly handsome, assertive structures — the ‘first Sixties-looking brutalist buildings in Britain since the Sixties’, Chipperfield quipped on Instagram. The same Belgian brick (Van de Moortel) is used on both exteriors, but fired twice to become grey on the 20-storey tower. Colour-matched mortar intensifies the sculptural, solid quality. The bricks are laid in a stacked bond, using real bricks — rather than tiles — which are halved and then fixed into concrete. ‘It doesn’t pretend that it’s structural, but the brick gives it a bit of authenticity — makes it human scale, more approachable,’ says Mannewitz. The impact of the towers at ground-floor level is reduced via double height, fully glazed lobbies, one of which is scheduled to house a community cafe.

Working closely with Vogt Landscape Architects, Karakusevic Carson’s masterplan sought integrated, unifying landscaping from the outset, and the grey, granite cobbles that sweep around the base of the towers also continue inside the lobbies, knitting the inside of these towers to the outside. A gentle, cobbled hillock undulates between them, emphasising the space as recreational. DCA architect Francis Field says one of their early suggestions was to separate the two towers, which had been conjoined at the base in the original planning consent. And then the faceting idea emerged from locals’ concerns that the original, orthogonal towers might block out sunlight. By chipping away at the edges, the design allows more light to the surrounding buildings. Field also says he likes that the towers ‘don’t have a back’. Says Mannewitz: ‘The tenants told us: “You have to make something that isn’t ‘Us and Them’. Don’t make it hyper-posh. We have to walk around it.” We said let’s look at how to make public space in front of each building. We put cars, bins and bikes in the basement. Now the building can touch the ground as lightly as possible.’

One of the double-height, fully glazed lobbies will house a community café. Image Credit: Peter LandersOne of the double-height, fully glazed lobbies will house a community café. Image Credit: Peter Landers

That car park now sits underneath the cobbled hillock, accessed via a sculptural ramp, also in grey cobbles, at the back of the red tower, providing parking for 39 cars and 210 bikes. Inside the towers, the plan is extremely simple: one- and two-bed apartments are arranged around a hexagonal core; three-bedroom penthouses at the top have their own roof terraces. Habitable rooms are placed around the perimeter for optimal daylighting and ventilation. The faceted form provides dual aspect views for each apartment. And there are breathtakingly wide vistas from each large balcony that wraps around the living/dining spaces. As Field points out: ‘It is often the fact in these kinds of developments that the outside looks like an unfortunate consequence of whatever you had to put the greatest value on internally.’ But with this scheme, the structure, the envelope and the interior are really nicely resolved.

Entering an apartment, the size and scale of the balconies adds a whole new dimension to the open kitchen/ dining and living rooms, which are otherwise quite compact. Says Mannewitz: ‘London housing standards are not famous for being generous, so why not have a big balcony?’ Glass balconies often look quite stuck on, the pair agrees, and they believe balconies should be a shelter as much as anything else. But they had to fight hard for the continuous brick surface that covers the balcony inside and out; the contractor had wanted to switch to timber decking. ‘We said no,’ says Mannewitz. ‘It’s important that it feels like it is carved out of a solid form.’ Field adds: ‘The parts that you don’t see are the hardest bits to fight for.’

The trick, says Mannewitz, was front loading the design: ‘When we did the planning application, it was a detailed one — these critical design details were part of the planning. So then they become part of the tender and they are part of the contract for the contractor. Still, when the contractors want to save money they come after you. At which point, it was great that we had the backing of Hackney planning department.’

Rising to 16 and 20 storeys high, the two towers house 198 market-rate apartmentsRising to 16 and 20 storeys high, the two towers house 198 market-rate apartments

Although the scheme did not sell well off-plan (perhaps it takes the physical experience of being in these apartments to see the charm of the hexagonal layout), they have now sold 90 apartments, despite the housing market’s pre-Brexit wobble, and prices range from £700,000 to £2.95m.

Looking down from a 15th-floor apartment I am struck by the uninterrupted views across Shoreditch Park to the City skyscrapers; these towers are fortunate in that they have no tall buildings near them. I am struck more, however, by the charming, undulating landscapes of the second-phase blocks that Karakusevic Carson has already completed below us. A mix of shared ownership, social rent, and private, they offer nicely variegated, multi-level apartments with generous courtyard playspace, balconies and roof-terracing. Mannewitz says proudly: ‘This whole scheme is tenure blind. In fact, the bricks we used in those houses cost more than the ones on these towers.’

I can’t help but feel that, compared to the flowing and co-operative forms of these new low-rise developments, the towers seem fortress-like and introverted. Aside from the views, and the pleasure of occupying an inhabitable sculpture, I decide I would rather live down there. And that, surely, has to be a first: where the inhabitants of a scheme’s social housing can consider themselves better off than those in the luxury apartments that paid for them.

 

This article was originally published in Blueprint issue 363. Buy a copy, or subscribe here





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial



Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2019 Compelo. All rights reserved.