FX Awards 2015: The winners

Lighting Design

Winner: Lighting the UK Pavilion at Milan Expo 2015

By BDP

Lighting Design

Image credit: Nick Caville and David Barbour

Category sponsored by Atrium

In response to the Expo theme of 'Feeding the Planet, Energy for Life' the UK pavilion highlights the plight of the honeybee and ways in which new research and technology are helping to address challenges, including food security and biodiversity.

The concept for this explores the life of a bee colony, how to cultivate understanding and insight. The pavilion design takes the structure of a bee colony and reinterprets it as an experience: the pavilion has various spaces and functions that range from the virtual hive, the entrance orchard and meadow walkways - lit in warm white 'honey' light - to the conference suite with honeycomb pendants.

A Swarm Wall greets visitors on entering, creating sparkle while hosting information about the bee.

The end result is a highly integrated yet minimal lighting solution that translates Wolfgang Buttress's artistic beehive concept in light and blends discreetly with the architecture and landscape surroundings.

The judges said:

'The scheme is completely in tune with the Hive theme. In a sea of Expo excess it is a lesson in what can be skilfully achieved on a low budget; it is at once visually arresting and at the same time calm and nice to look at.'

Finalists & judges' comments

McLaren Thought Leadership Centre by Cinimod Studio
'A sophisticated, highly integrated and complex scheme'

Kwan Dim Sum+Chinese Cuisine by Dialogue 38
'Sleek lighting'

Quaglino's by Into Lighting
'Rejuvenation of a favourite space'

Roka Aldwych by Into Lighting
'Striking and relaxed'

Wacaca Cardiff by Kae and Sam Lighting Designers
'A clever use of light fittings to create sculptural elements'

Fashion Gallery by Lichtvision
'Simple and elegant'

Spring Restaurant by Paul Nulty Lighting Design
'Real texture and intimacy in a high volume space'

Queen Elizabeth Olympic Park by Speirs + Major
'Brilliant attention to detail'

Halflife, King's Cross Pedestrian Tunnel by Speirs + Major
'Simple but considered every last detail'

Maggie's Centre by Speirs + Major
'Exudes thought and care'

Tattu Restaurant and Bar by Tyson Lighting Design
'A visual journey'

Return to main article

4 of 23




Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial



Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2019 Compelo. All rights reserved.