Discover the ‘mountain view’ hotel designed by Boxx Creative


We find out more about Miramonti, a boutique hotel in Italy designed by Boxx Creative.


Founded by Nicola Lindsell and Nicola Keenan, Boxx Creative is a London-based creative design and marketing studio that specialises in hospitality and leisure projects. Recently, the studio has revealed its interiors for a family-run boutique, luxury hotel in Italy: Miramonti.

The hotel was a state-of-the-art construction when it was originally built in 1958, and Boxx Creative had to keep this heritage in mind when it began the property’s transformation. The team were tasked with maximising the space to increase bedroom numbers and create defined room types for couples and families. For example, Deluxe Double rooms now provide space for couples both inside the rooms and out on the balcony, while spacious Family Suits can connect through to en-suite bunk-bed rooms.

Located in Brescia, in Italy, Miramonti – which means ‘mountain view’ – was inspired by natural beauty that surrounds the hotel. Its deep terracotta façade helps evoke the changing seasons. Boxx Creative used this inspiration to create the hotel’s colour schemes, “drawing on the elements of earth, fire, air, water, wood and metal”. Each floor of Miramonti was redesigned as part of the refurbishment, with materials being selected for their natural qualities.

With the touch point of the hotel’s environment firmly in mind, Boxx Creative have created blue and green colour schemes in the guest bedrooms. These balanced, calming palettes are complemented by the reeded glass panelled doors, hand-made wooden flooring and soft natural fabrics that feature throughout the hotel’s rooms. The majority of the furnishings within the hotel were made bespoke by a local artisan.

“We always focus on quality and environmental impact in our work,” says Nicola Keenan, discussing the design. “Carpet made from recycled fibres line the corridors and is inlaid within the sustainable, hand-crafted wooden flooring. Locally sourced and sustainable materials were used wherever possible and the build contractor was chosen for his energy saving principles and employment of workers within the area.”

Co-founder Nicola Lindsell adds that lighting was one of the most important factors for the client. “We chose Italian designed, Flos feature pendants in each of the en-suites and Scandinavian inspired adjustable wall lights to create an appealing focal point in the bedrooms,” Lindsell says.

The owners of Miramonti have also praised the studio for its work, saying, “We loved working with Boxx Creative as they had a great knowledge of suppliers and long-term sustainable options. Throughout the redesign they presented options which reflected our sustainability goals as well as our overall artistic vision for the hotel.”

Images: Mariell Lind Hansen





Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial



Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2019 Compelo. All rights reserved.