Blueprint Awards 2014 - the winners

Best Public use Project

Winner: Everyman Theatre, Liverpool, UK

Best Public use Project  Everyman Theatre, Liverpool, UK

The Everyman is a new theatre replacing the 19th-century home of a famous Liverpool institution. It includes a 400-seat adaptable auditorium, a smaller performance and development space, and rehearsal room along with exhibition spaces, a
restaurant, bar and ancillary spaces. The brief was to design a technically advanced and highly adaptable new theatre that would retain the friendliness of the previous building, project the organisation's values of community engagement and local creativity, and encapsulate the collective identity of the people of Liverpool. The new building occupies the same sensitive, historic, city-centre site in Hope Street, immediately adjacent to Liverpool's Catholic cathedral and surrounded by 18th- and 19th-century listed buildings.
The building makes use of the complex and constrained site geometry by arranging the public spaces around a series of half
levels, establishing a continuous winding promenade from street to auditorium. Foyers and catering spaces are arranged on three
levels, culminating in a long foyer overlooking the street. The auditorium is an adaptable 'thrust' stage space, constructed
from the reclaimed bricks of Hope Hall.

Defining the main west-facing facade of the building is a large-scale public work of art consisting of 105 moveable metal sunshades, each one carrying a life-sized, water-cut portrait of a contemporary Liverpool resident. Working with Liverpoo photographer Dan Kenyon, the project engaged the city's community in a series of public events, so that the completed building can be read as a collective family snapshot of the population in all its diversity. Typographer and artist Jake Tilson created a special font for a new version of the iconic red 'Everyman' sign, while visual artist Antoni Malinowski made a large, painted ceiling piece for the foyer, to complement the internal palette of brickwork, black steel and concrete.

JUDGES COMMENTS: 'A great building and clear winner for me -- it's democratic, contextual, tough and tackles a difficult site with two contrasting sides.' Sarah Featherstone

Commended:

Return to main article

9 of 10




Working on something exciting? Submit your project to Design Curial.

Submit project to DesignCurial



Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2018 Compelo. All rights reserved.