Amos Goldreich Architecture designs ‘beyond barriers’


London-based architects Amos Goldreich Architecture has recently completed an extension and renovation of a unique family home in Hendon


A 1950s house in Hendon has recently been extended and fully refurbished by award-winning, London based architects, Amos Goldreich Architecture. As well as creating a new wing for the property, the studio has repurposed an under-used living space; as a result the finished home has become a welcome retreat for busy parents, and now provides level access throughout for their son, who uses a wheelchair.

During the early stages of the project, the phrase “Barrier Free Design” was created by the client; one of the project’s key design requirements was that both the existing building and any new additions needed to be fully accessible for the client’s son. As such, the design team aimed to create and maintain accessible wheelchair routes throughout the property, doing so by carefully considering the placement of doorways and furniture.

In the property’s new extension, Amos Goldreich Architecture designed a new master bedroom, a master en-suite and a walk-in bedroom for the client. The design team created a level threshold in the new extension by adding a secret door, which leads from an existing bedroom cupboard into the wardrobe. This addition avoids two flights of stairs, and gives the client access to the lift between the ground and first floor.

The studio explored and tested the idea of making the new master bedroom a double-height space using a range of means, including early 3D models; making the most of the rood extension, skylights now help to accentuate the space’s height and bring in natural sunlight. The new bedroom features a carefully selected material palette to give the room the luxurious feel that the client asked for.

Neutral tones and ranges of grey have been used throughout the space, turning the new bedroom into a sophisticated retreat for the parents. Meanwhile, the master en-suite has been cleverly linked to the bedroom through the new walk-in wardrobe; the design team chose to use bianco venato marble throughout the en-suite, and have also created a bespoke vanity unit for the client, which was built in Italy and shipped to the property in Hendon.

As well as the main extension, Amos Goldreich Architecture added another, smaller extension at the rear of the property, to create an en-suite bathroom for the family’s teenage daughter. The rest of the house also benefitted from a full internal refurbishment, which included repurposing an underused living space into a new office.

“Working with Amos and his associate Joseph was a complete blessing. The result, is a completed project, on time which significantly surpassed our expectations,” the client said, discussing commissioning Amos Goldreich Architecture. “The designs were inspired and they project managed the project from start to finish. They took control and ensured all was done as and when expected. They are extremely talented, committed and responsive at all times.”

All images: Olly Hammick








Compelo Ltd Registered Office: John Carpenter House, John Carpenter Street, EC4Y 0AN, England. No: 06339167.Copyright 2020 Compelo. All rights reserved.