Gareth Gardner is at King’s Cross station to see the concourse’s new roof

No, it's not a scene from a futuristic remake of the Railway Children. Rush-hour passengers become a blur in this image of the diagrid roof that swoops dramatically down to ground level in the new Western Concourse at London's King's Cross Station. Opened this spring, the 150m long semi-circular concourse, designed by architect John McAslan + Partners and engineered by Arup, adds new passenger facilities plus significant retail space underneath the organic form of the roof. The £500m remodelling of this venerable station also finally removes an ugly 'temporary' southern extension 40 years after it was built. As a result, the Grade I listed facade is being restored to its former 1852 glory and a new piazza created in front of the station.
By Gareth Gardner / photography + journalism / www.garethgardner.com